Sveriges största artist genom tiderna

Går det att jämföra artister från olika epoker? För bara två generationer sedan var det enda sättet att komma ut med sin musik att spela in en grammofonskiva och med lite tur bli spelad i radion. Idag kan artister nå hela världen via internet, men har istället konkurrens med artister jorden runt. 

people-dance-during-rock-concert

Hur som helst, här är några av de som utan tvekan bör vara med i diskussionerna.

Ebba Grön

Ebba Grön var bara här för en kort tid, men de hann otvivelaktligen utlösa mer kokande adrenalin och kompromisslös energi än den samlade svenska musikeliten gjort både före och efter. Med den karismatiske Thåström i spetsen skapade de musik och framträdanden som lämnade få oberörda.

Cornelis Vreeswijk

Cornelis var ingen rockartist, men hans bluesiga stil och skrovliga röst, tillsammans med hans rockstjärneliknande liv har gjort djupare avtryck i den svenska musiken än många av oss har insett.

ABBA

ABBA var utan tvekan de som drog igång det svenska musikundret. Innan dem hade visserligen Björn Skifs lyckats med bedriften att toppa Billboardlistan med ‘Hooked on a Feeling’, men det var med ‘Waterloo’ och vinsten i Eurovisionsschlagern som Sverige på allvar gjorde sitt intåg i den internationella pop-och rockvärlden. Hade kanske inget helgjutet album, men massvis med stora hits, som exempelvis ‘Dancing Queen’.

Hoola Bandoola Band

Idag är det säkert inte många yngre som vet vilka de var, men  på 1970-talet var det här en grupp som hade stor genomslagskraft. Främst som förgrundsfigurer inom proggrörelsen, vilken var en reaktion mot den, som de tyckte, genomkommersialiserade musikindustrin. Efter att bandet splittrades fortsatte frontfigurerna Björn Afzelius och Mikael Wiehe med framgångsrika solokarriärer på egen hand.