Sveriges största souldrottning

Det är många som gör anspråk på titeln Sveriges rockkung, popprinsessa med mera, men vem är egentligen vår stora souldrottning? Här är tre av de kvinnor som många gånger blivit inofficiellt utkorade till detta.

soul-woman-singer

Titiyo

Titiyo slog igenom med dunder och brak när hon 1989 släppte den coola och souliga ‘Talking to the Man in the Moon”. Hon har sedan dess släppt ett antal album där hon blandat soul och pop och genom åren fått musiksveriges uppskattning med sammanlahgt fyra Grammisar och blivit utnämnd till ‘den svenska Aretha Franklin’. Titiyo är syster till internationellt kända Neneh Cherry.

 Jennifer Brown

Under det tidiga 90-talet blev Jennifer upptäckt och började lanseras utomlands redan innan hon blivit känd i Sverige eller ens släppt en debutskiva. Det medförde att hon fick chansen att både arbeta med och lära av superstjärnor som Lenny Kravitz och de producenter som stod bakom Mariah Carey och Whitney Houston. Debutalbumet från 1994 innehöll internationella hits som ‘Heaven Come Down’ och ‘My Everything’ och sålde 500 000 ex och Jennifer gick upp på topplistor världen över.

LaGaylia Frazier

LaGaylia hade ett fast arbete som sångerska i Florida, när hon plötsligt fick erbjudande om att uppträda i Sverige. Det var Robert Wells  som ville ha med henne i Rhapsody in Rock och LaGaylia beslutade sig för att ta chansen. När hon sen träffade kärleken i Sundsvall tog hon steget och bosatte sig i Sverige. Kärleken tog slut men LaGaylia blev kvar och idag räknas hon av många som vår kanske största souldrottning.