Skandinaviska hårdrocksband

Skandinavien må vara smått men utbudet av musik har genom åren varit stort. Inte minst från Sverige, men även från Norge och Danmark. Presenterar vi några av våra favoriter.

In Flames

In Flames är ett svenskt hårdrocksband som brukar sägas går under genren “Göteborgsdöds”, vilket är en form av melodisk death metal. Bandet har blivit framgångsrika i hela världen med sin stil och med sina, trots genren – trallvänliga refränger. En härlig blandning mellan hårt och svängigt. Bandet leds av sångaren Anders Fridén.

Sabaton

Sabaton är också dom ett svenskt band som på sitt sätt revolutionerat musikvärlden. Bandet som är grundat i Falun i Dalarna har sina rötter i powermetal och har själva skapat sin egen variant av denna. Pampiga refränger där håret reser sig på ryggen är förstås det som utmärker huvuddelen av låtarna, men till skillnad från arketypen av powermetalband så handlar texterna inte om svunna tider och fantasy utan kompromisslöst om krigshistoria.

Som exempel kan vi ta bandets kanske mest kända hit, Primo Victoria, som handlar om när de allierade trupperna under andra världskriget landsteg i Normandie, något som den historiemedvetne känner till blev vändningen på andra världskriget och början till slutet.

Bandet kom nyligen ut med ett nytt album vid namn “Heroes”, ett album som vi på Scandinavian songs rekommenderar varmt.

Return

Nu går vi istället tillbaka lite i tiden. Return existerar fortfarande, men det var på 80-talet som det norska bandet var som mest populära. Låtarnas prägel är utan tvivel rockballader de luxe med härliga refränger och bra texter.

Lite sorgligt kan tyckas att detta band idag inte är speciellt kända för gemene man, man har trots allt gjort ett större avtryck i musikvärlden än många andra. Här får ni höra en av deras mest kända låtar – Bye Bye Johnny.