Stora svenska artister

Trots att Sverige inte har mer än knappt tio miljoner invånare har vi genom åren ändå varit förvånansvärt bra på att producera stora internationella artister som slagit igenom på bred front.

siluetter av ett band

Ska man peka ut ett speciellt datum för när det svenska musikundret börjar så får det väl ändå vara den 6 april 1974 när ABBA tog hem segern i Eurovision i Brighton med ”Waterloo”. Det blev inte bara startskottet för en karriär som saknar motstycke utan också födelsen för hela det svenska musikundret.

Under andra halvan av 1970-talet blev ABBA bara större och större. Med låtar som redan nämnda ”Waterloo” och ”S.O.S”, ”Dancing Queen”, ”Super Trouper”, ”Happy New Year” samt ”The Winner Takes It All” tog man över världen innan man splittrades i början av 1980-talet.

Några år efter att ABBA lämnat scenerna skulle ett annat svenskt band slå igenom över hela världen, nämligen i form av ett gäng grabbar från Upplands Väsby. Vi talar givetvis om Europe, som med sin superhit ”The Final Countdown” gick in på första platsen i inte mindre än 26 länder, i allt ifrån Tyskland och Österrike till Bahamas och Japan.

Under andra halvan av 1980-talet tillhörde Europe toppskiktet inom hårdrocken och turnerade bland annat med engelska Def Leppard. I början av 1990-talet splittrades Europe, men återförenades för tio år sedan.

Dagens stora svenska artister hittar man bakom DJ-båset och kanske främst då i form av Avicii, som med låten ”Wake Me Up” kommit att bli en av världens just nu största artister. När man talar om svenska DJ:s går det givetvis inte heller att undgå att nämna Swedish House Mafia, som efter några enormt framgångsrika år splittrades för ett par år sedan.