De 5 bästa skandinaviska artisterna

Skandinavien har sedan ABBA slog igenom utvecklats till en av världens ledande regioner inom musik.  Efter ABBA följde Europe, Roxette och Ace of Base från Sverige, Aha från Norge och danska Aqua som med bland annat ‘Barbie Girl har befäst vår plats bland toppnationerna i musikvärlden. Än mer dominerande är kanske demonproducenterna Denniz Pop och Max Martin som legat bakom mängder av hits för stjärnor som Britney Spears, Madonna och många andra.concert_north_rock

Vilka är de stora artisterna i Skandinavien idag?

Ja, det finns det olika åsikter om. Frågar du tio personer så får du antagligen tio olika svar. Hur som helst, här är fem av de artister och grupper som uppmärksammas mest just nu:

Lykke Li

Lykke Li fick en del uppmärksamhet rad med sin EP ‘Little Bit’ 2007, men det var med debutalbumet ‘Youth Novel’ som karriären tog fart.  Hon låser inte fast sig i ett fack utan har gjort allt från sorgsna ballader till gladpop och soul, dessutom är hon känd för sina oväntade upptåg på scenen.

Danska Karen Marie Ørsted, eller MØ är ännu en av de nya kvinnliga artisterna från Skandinavien. Det här är glittrande elektronpop framförd med hennes mycket speciella, lite barnsliga röst.

Röyksopp

I sina bästa stunder hittar Röyksopp en magisk blandning mellan pop och experimentell elektronica, vilket gjort att de uppmärksammats av andra artister och samarbetat med Robyn, Karin från The Knife och Lykke Li.

Icona Pop

Duon var innan 2010 relativt känd i Sverige bland indie-popparna, men vem kunde tro att de sedan skulle gå upp till topp-10 på Billboardlistan med ‘I Love It’? Nu är de i den intressanta positionen att både ha kvar sina tidiga indie-fans samtidigt som den stora mainstream-publiken tagit dem till sina hjärtan.

Little Dragon

För de flesta är Yukimi Nagano kanske mest känd som sångerskan på SBTRKT’s ‘Wildfire’ även om hon nu gjort egen karriär med sin coola röst över drömska, musikaliska landskap.