Klassiska musikaler

Musikaler är någonting magiskt. När man lämnar lokalen gör man det med ett leende på läpparna och ett dussintals sånger i huvudet. Man får teater och medryckande musik samtidigt, en kombination som gjort att några musikaler har levet genom årtionden och är lika populära idag som det var under sina första föreställningar.

De stora musikalerna finns att se i flera städer runt om i världen. De populäraste platserna är så klart London och New York som båda ha den största musikalkulturen. Man kan även hitta musikalerna i Sverige lite då och då när man bestämmer sig för att göra nya produktioner av klassikerna.

Les Misérables

Den här berättelsen följer Jean Valjean, en före detta brottsling som blir fabrikör. Han jagas genom hela historien av poliskonstapeln Javert. Under resans gång tar Jean Valjean hand om en liten flicka, Cosette, efter hennes mamma har dött. Man får följa de tre personernas öde och hur deras vägar korsas om och om igen. Det är en ledsam och hård historia som rör en till tårar så ta med en näsduk!

Wicked

Det här är den alternativen berättelsen till Trollkarlen från Oz. Här får man istället följer den följa historien i landet såsom den utspelade sig före och efter Dorothy. Historien handlar så klart om den elaka häxan och hur hon blev den hon blev. Man ser också hur situationen är mellan elaka häxan Elphaba och den godhjärtat Glinda samt hur deras relation till varandra förändras genom åren.

Cats

Den här musikalen har vunnit hundratals pris över hela världen och har fått runt 9 900 föreställningar. Hela musikalen berättas i sång och dans, det finns alltså ingen talad dialog. I Cats samlas en grupp katter med olika livshistorier och egenskaper för att delta i Jellikelbalen, en natt av magi där man sjunger och dans under månskenet.